Fakta om bastrumman
Du spelar alltså på bastrumman genom en pedal. Det finns här två huvudsakliga tekniker: ”häl-ner” (heal-down) och ”häl-upp” (heal-up). Det är precis som det låter, i det förra fallet behåller hälen kontakten med pedalen och i det senare fallet lyfter du hälen medan du trampar på pedalen.
- ”Häl-ner” – det vill säga hälen befinner sig ständigt i mot pedalen – använder du i ballader och liknande då du bara vill framkalla ett lättare ljud.
- ”Häl-upp” – hälen tappar kontakt med pedalen – använder du i stället om du vill ha ett hårdare ljud, som i rock och funk.
Det ska sägas att vissa trummisar använder uteslutande en av dessa metoder och det kan också fungera. Förutom vilken teknik du använder dig av är det också viktigt med sittställning och hur du ställer in pedalen. När det gäller sittställning ska du försöka ha ditt högerben med knäet böjt i en vinkel på drygt 90 grader. Känn också efter själv så att det inte uppstår ansträngning i ryggen.
Själva pedalen kan också ställas in och lägena påverkar soundet. Denna inställning kan ändras med tiden allt eftersom din teknik och dina muskler utvecklas.
Det ska också nämnas att även om en bastrumma med en pedal till är standard i ett trumset finns det varianter på detta. Det går att antingen ha två pedaler till samma bastrumma eller att ha två bastrummor i trumsetet.
Yamaha PHX trumset med dubbla bastrummor
Somliga använder dämpmaterial i bastrumman för att påverka ljudet från den. Du har kanske lagt märke till att det ligger kuddar och dylikt inuti bastrumman ibland och detta beror inte på att trumman används som förvaringsplats utan att många föredrar det torrare ljud som blir resultatet med dämpmaterial.
Nästa del i guiden spela trummor: Virveltrumman