Logotyp

Mjukvara

Lär dig vad en trumsampler är och hur program som Addictive Drums och EZdrummer fungerar. Trummaskiner kan ha inbyggda högtalare, men det vanligaste är att använda externa.

Addictive Drums

Addictive Drums är en sampler från XLN Audio som fått stor spridning. Addictive Drums är en mjukvarubaserad trumsampler som du använder i stället för riktiga trummor då du skapar musik. Det används både för hobbyprojekt och professionella musikproduktioner. Programmet är utvecklat för att du ska kunna skapa välljudande trumljud även om du saknar djupare kunskaper om trummor. Givetvis kommer resultatet präglas av din kreativa förmåga och hur mycket tid du lägger på att sätta dig in i programmet.

Till din hjälp har du tre olika trumset, över 100 presets gjorda av producenter samt tusentals rytmer inklusive beats och fills. Alla ljudinspelningar är gjorda av professionella musiker.

Hur fungerar programmet?

Grundvyn i Addictive Drums ser ut som på bilden nedan:

Addictive Drums screenshot

Du kan snabbt växla mellan hela trumset eller byta ut delar i ett set. Du kan sedan klicka dig fram till biblioteket över beats där du kan välja mellan massor av förprogrammerade trumbeats. Du kan så klart ansluta din keyboard via MIDI och skapa trumljud därigenom.

För att påverka ljudet vidare ger dig programmet också möjlighet att använda effekter som reverb, kompressor med mera. Ännu mer exakt kan du kontrollera ljudet genom att justera avståndet mellan trummor och mikrofoner.

Vid behov kan du utöka ljudbiblioteket i Addictive Drums med expansioner, vilka det finns ett flertal av och som är direkt anpassade för olika musikstilar.

EZdrummer

EZdrummer är en väldigt populär trumsampler. Den är enkel (EZdrummer uttalas inte för inte "easy drummer") och levererar professionell ljudkvalitet. EZdrummer har fått många bra recensioner och rekommenderas likaså av många.

Detta är ett program med samplade trumljud som kan användas i musikproduktion i stället för att ha en riktig trummis. Ljudet är så pass bra att det är svårt att höra skillnad från vad en riktig trummis hade åstadkommit. Detta tack vare massor av samplingar som spelats in med hjälp av professionella musiker i en studio. För att det även ska låta realistiskt, som om en människa och inte en dator spelat, finns det inbyggda funktioner som bland annat frambringar mindre variationer i tempo och dylikt.

Hur fungerar programmet?

När du startat EZdrummer ser det ut som på bilden nedan:

EZdrummer screenshot

Du kan höra hur trummorna låter genom att klicka på dem med musen. Det går också att spela via tangentbordet. För att få fram lite mer proffsiga trumljud kan du välja mellan flera tusen färdiga grooves, drum patterns, i form av MIDI-filer.

Du skapar ett trumljud genom att välja:

  1. En stil, till exempel pop
  2. Takt, till exempel 4/4
  3. Fills eller komp, till exempel intro respektive komp i en låt
  4. Groove, olika trumloopar med varierad komplexitet

Därpå kan du göra finjusteringar som att byta ut delar i trumset och mixtra med inställningar.

När du väl har hittat något du gillar och som passar för ditt musikprojekt finns en sequencer där du med hjälp av drag n drop-funktionen kan lägga in ljud och sedan redigera. Har du program som Cubase, Sonar eller Pro Tools är EZdrummer kompatibelt med dessa.

Trumsetet

En fördel med trumsamplers är att du med några musklick till exempel kan byta ut en cymbal mot en annan eller byta ut hela trumsetet.

Du kan också utöka ljudbiblioteket med de många expansioner som finns, några av dessa är:

EZdrummer är en produkt från Toontrack.

Trummaskiner

En trummaskin (även kallad trummodul) är egentligen en synt där trumljudet skapas digitalt i stället för att slå på ett trumset med trumstockar. Trummaskinen är en slags modul där färdiga trumljud och rytmer/komp är lagrade och börjar låta med hjälp av knapptryck.

Trummaskiner har funnits sedan 1970-talet, men har blivit allt vanligare i takt med den teknologiska och musikaliska utvecklingen. En trummaskin är utrustad med en massa knappar på ovansidan. Allt från play och stop till olika pads, vilka används för att konstruera ljud, spela in dem, redigera och spela upp dem. Därtill finns en display där du kan övervaka inställningarna. Vi ska här titta närmare på två stycken ...

Boss DR-880

Boss DR-880
Boss DR-880, en högst avancerad trummaskin

På bilden ovan kan du se ett exempel på en trummaskin från Boss. Modellen som heter DR-880 har över 400 inbyggda samplade trumljud och dessutom samplingar från basgitarr. Lägg där till 1000 förprogrammerade rytmer samt en rad val för effekter och du har en maskin med mängder av möjligheter i musikskapandet.

Sparkle LE

Arturia Sparkle LE
Sparkle LE är kompakt och väger 1,5 kg.

Spark LE är en mycket kompakt och lätt trummaskin från Arturia. Den kan med fördel användas tillsammans med den mjukvara som medföljer och att ha datorn i närheten är också en förutsättning då den får sin strömförsörjning från datorn via USB (stöd finns både för Windows och Mac). Spark LE innehåller bland annat ett stort ljudbibliotek med över 100 trumset och över 1 500 instrument.

Trummaskin som pedal

beatbuddyDet finns även trummaskiner som liknar en typisk gitarrpedal. BeatBuddy från Singular Sound lanserades som den första trummaskinen i form av en pedal. Eftersom det är en pedal kontrolleras den med foten. Det finns reglage för bland annat volym, tempo och trumset (det finns tio stycken att välja mellan). Det finns också en väl synlig display som ger information om vilken kompstil med mera som är aktiverat.

BeatBuddy kan kopplas till en mixer för den som kanske använder BeatBuddy i ett uppträdande. Det går också att koppla ett par hörlurar direkt till den.

För presentationer av proudukter på ciss.se finns restriktioner som gäller förändringar av produkten efter artikeln senast uppdaterats.